ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ – ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ

20/04/2013
Τακτική και Πρόσθετη εφημεριακή εργασία γιατρών: νομοθετικά κωλύματα αποζημίωσης(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
1
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ – ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ

                                                                             Κοζάνη 11 – 04 – 2013
                                       Προς:
1.      Διοικήτρια                                                                                                                          
2.      Αν/τη Διοικητή
3.      Μέλη του Δ.Σ
4.      Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο»

Θέμα: «Τακτική και Πρόσθετη εφημεριακή εργασία γιατρών: νομοθετικά κωλύματα αποζημίωσης»
      Όπως, ήδη, γνωρίζετε, το ΓΛΚ, επικαλούμενο την ισχύουσα νομοθεσία, προβάλει σειρά κωλυμάτων που δεν επιτρέπουν την αποζημίωση δεδουλευμένης εφημεριακής εργασίας, τακτικής και πρόσθετης.
      Συγκεκριμένα, με το από της 21 – 12 – 2012 έγγραφο του, επικαλούμενο τις διατάξεις του νόμου 3871/2010 (Α141) άρθρο 21, παρ. 2 και το π.δ. 113/2010 (Α 194και 209) άρθρα 1, παρ 2 και 2 παρ 2, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενταλματοποίηση των δαπανών εφημέρευσης, την έγκαιρη μεταβίβαση της σχετικής πίστωσης από το ΥΥΚΑ προς τις ΥΔΕ των νομών, οι οποίες στη συνέχεια εκδίδουν απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (δημοσιονομική δέσμευση) οπωσδήποτε πριν την πραγματοποίηση των εφημεριών, για την πληρωμή των οποίων έχουν στη διάθεσή τους σχετικές πιστώσεις.
      Στη συνέχεια, με το από της 26 – 02 – 2013, έγγραφο του, προσδιορίζει ότι δεν έχουν μεταβιβασθεί οι σχετικές πιστώσεις για την πληρωμή των εφημεριών, από το ΥΥΚΑ προς τις ΥΔΕ, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία ενταλματοποίησης των εν λόγω δαπανών.
      Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο, επικαλούμενο τις προβλέψεις του νόμου 3329/2005 (Α 81), άρθρο 7, παρ 6 περ. 11 και 9, περ 5 και 6, προσδιορίζει ότι η κατάρτιση και εισήγηση του ετήσιου και μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του επιστημονικού συμβουλίου των νοσοκομείων, ενώ η έγκρισή του αρμοδιότητα του Αν. Διοικητή. Επίσης, διευκρινίζει ότι, για την όποια μεταβολή στο πρόγραμμα, απαιτείται γραπτή και αιτιολογημένη εισήγηση του προέδρου του Ε.Σ.
      Στο ίδιο έγγραφο, στην παρ. Γ περ.2, ορίζει ότι το αρμόδιο όργανο για την παροχή βεβαίωσης εκτέλεσης του προγράμματος εφημεριών του ιατρικού προσωπικού είναι ο Διευθυντής του κάθε τμήματος της ιατρικής Υπηρεσίας.
      Επανερχόμενο, με το έγγραφό του της 4 – 03 – 2013, και με αναφορά στο άρθρο 66 παρ. 27 του νόμου 3984/2011, θέτει υπό αμφισβήτηση την δυνατότητα αποζημίωσης των μικτών εφημεριών, και παραπέμπει το θέμα στο ΥΥΚΑ προς διευκρίνιση, ως διοικητικό πρόβλημα.
      Κατόπιν τούτων, γίνεται αντιληπτό ότι, εκτός από την ολιγωρία – αδιαφορία της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και του Υπουργείου Οικονομικών να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έναντι των νοσοκομειακών γιατρών, (η τροπολογία επιλύει το πρόβλημα μερικώς, από την 1- 10 – 2012 έως 31 – 03 – 2013 και μόνο για τις επονομαζόμενες τακτικές εφημερίες), η Διοίκηση σας έχει καταχρηστικά παραβιάσει, κατά παραδοχή και του ΓΛΚ, σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ως προς την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων.
      Συγκεκριμένα, ουδέποτε λάβατε υπόψη σας τις εισηγήσεις του Ε.Σ. με ημερομηνίες 18 -05 – 2010, 24 -08 – 2010, 14 – 09 – 2010, οι οποίες θέτουν τις προϋποθέσεις κατάρτισης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, αλλά καταστρατηγώντας τις προβλέψεις του νόμου περί της ορθής διαδικασίας, δίνετε δικαίωμα στο ΓΛΚ να αμφισβητήσει την νομιμότητα των ήδη εκτελεσθέντων προγραμμάτων, αφού κανένα πρόγραμμα δεν προσυπογράφεται από το Ε.Σ.
      Επιπλέον, επιμένοντας στην καταχρηστική κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης, χρησιμοποιείτε εφημερίες μικτού τύπου για την κάλυψη των αναγκών κάποιων κλινικών, ενώ είναι γνωστό από τον Μάρτιο 2013 ότι αυτές τελούν υπό αμφισβήτηση ως προς τη νομιμότητα τους και ως εκ τούτου και ως προς την αποζημίωση τους.
      Δεδομένου του γεγονότος ότι ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις εφημερίες, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση των κλινικών, γίνεται σαφής η ανάγκη πραγματοποίησης μεγαλύτερου αριθμού εφημεριών ανά γιατρό από τις χαρακτηριζόμενες ως τακτικές. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι λεγόμενες πρόσθετες εφημερίες εφαρμόσθηκαν για λόγους άσχετους με την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.

      Η Γενική Συνέλευση του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο», αφού συζήτησε όλες τις παραπάνω αναφερόμενες νομοθετικές αιτιάσεις του ΓΛΚ, την ολιγωρία – αδιαφορία των ΥΥΚΑ και ΥΠΟΙΚ, καθώς και την καταστρατήγηση των νομοθετικών ρυθμίσεων στην κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέρευσης εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας,

Αποφάσισε:

·         ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΤΟΣΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ,

Έως ότου:
1.      Αρθούν τα δημιουργηθέντα «νομικά» κωλύματα, και διασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποζημίωση της υποχρεωτικής, και ως εκ τούτου τακτικής υπερωριακής (εφημεριακής) μας απασχόλησης, στο σύνολό της.
2.      Έναρξη κατάρτισης και εισήγησης των ετήσιων και μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης, στη βάση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των κλινικών και τμημάτων, και δεν θα εκθέτει σε κινδύνους ούτε το ιατρικό προσωπικό, ούτε και τους ασθενείς.
3.      Αποζημίωση έως το τέλος του μηνός Απριλίου 2013, τόσο των «τακτικών» όσο και του μεγαλύτερου μέρους των «πρόσθετων» εφημεριών (τουλάχιστον έως και τον Ιανουάριο του 2013)

·         ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ, ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ, Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ να καταρτίσουν προγράμματα εφημέρευσης, εκτός του προβλεπόμενου νομοθετικού πλαισίου, όπως μέχρι σήμερα πράττουν, υποβάλλοντας τους γιατρούς σε πιθανόν απλήρωτη εργασία (αναγκαστική), το ιατρικό προσωπικό δια του αντιπροσωπευτικού του οργάνου (ΕΙΝΔΥΜ), θα κάνει χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος του για την διασφάλιση των δεδουλευμένων. 

Οι αποδοχές από τις εφημερίες, αποτελούν σημαντικό βιοποριστικό μέσο και κανένας γιατρός δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από ένα φυσικό και αυτονόητο δικαίωμα αυτοδύναμης προστασίας, αφού η μη αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών, ανατρέπει τη διασφάλιση των βιοποριστικών αναγκών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ