ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Δραπετεύουν» από τα δημόσια νοσοκομεία οι εργαζόμενοι. Το εθνικό σύστημα υγείας αδειάζει από γιατρούς και νοσηλευτές, κυρίως λόγω των αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων. Η σαρωτική μείωση του αριθμού των εργαζομένων συνεχίζεται υπό το φόβο αιφνιδιαστικής διαθεσιμότητας και πιθανών απολύσεων με εντολή της τρόικας, εντός του 2013 και η εικόνα τους επόμενους μήνες αναμένεται απογοητευτική.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζομένους σε βάρος των οποίων εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις. Η απόφαση αφορά προσωπικό που συνελήφθη με «φακελάκι» ή κατηγορήθηκε από συγγενείς και ασθενείς.
«Ηδη υπολογίζουμε ότι το 30% των θέσεων γιατρών είναι πλέον κενές! Το κύμα αποχωρήσεων εντείνεται το 2013. Οσοι μπήκαν στο εθνικό σύστημα υγείας με την ίδρυσή του, το 1985, συνταξιοδοτούνται. Το ρόλο της όμως παίζει και η κρίση. Πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να φύγουν και η τάση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι η ίδια που βλέπουμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος).

Μεγαλώνουν τα κενά
Τα επίσημα στοιχεία της κοινής επιτροπής υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ δείχνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των γιατρών, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία 2.000 γιατροί, αλλά δεν έγινε καμία πρόσληψη! «Αυτό σημαίνει ότι τα 4.500 κενά σε θέσεις γιατρών σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν και οι ελλείψεις έφτασαν πλέον τις 6.500. Το 2013 θα αποχωρήσουν περίπου 1.000 γιατροί με συνταξιοδότηση και πιθανόν να έχουμε 100 αποχωρήσεις με αυτοδίκαιες αργίες. Αν προσληφθούν μόνο 150 γιατροί, δεδομένου ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, έδωσε έγκριση στο υπουργείο Υγείας αυτήν την εβδομάδα για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, τότε θα δημιουργηθεί καινούργιο έλλειμμα, 7.500 γιατρών. Αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα υπηρετούν 21.500 ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ, οι 7.500 κενές θέσεις αντιστοιχούν στο 30% των θέσεων στα νοσοκομεία...», υπογραμμίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Βαρνάβας.
Επιπλέον, 22.000 κενά καταγράφονται σε θέσεις προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). «Από τον Ιανουάριο ώς τον Οκτώβριο του 2012 αποχώρησαν από το ΕΣΥ περίπου 8.000 εργαζόμενοι. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε καμία πρόσληψη. Τα κενά είναι πλέον πολύ μεγάλα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης.

Ξεμένει από προσωπικό η Θεσσαλονίκη
Δραματική είναι η κατάσταση, λόγω του κύματος αποχωρήσεων, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως την «ακτινογραφούν» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Οπως λένε, όλο και περισσότεροι κάνουν τα χαρτιά τους για... άρον άρον συνταξιοδότηση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, από τον Ιανουάριο του 2010 έχουν αποχωρήσει 220 άτομα, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη σε νοσηλευτικό, διοικητικό ή παραϊατρικό προσωπικό. «Ως το τέλος του 2013 θα φύγουν άλλοι 60 εργαζόμενοι. Εφόσον πριμοδοτήσουν τα πλασματικά έτη, τότε η φυγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία;», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο γραμματέας του σωματείου Γιώργος Μάρκου.
Εικόνα αποψίλωσης περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», όπου υπάγεται και το Κέντρο Υγείας Διαβατών. «Την τελευταία διετία έφυγαν 125 άτομα, κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και με μειωμένη σύνταξη. Το 2008 αριθμούσαμε 660 εργαζομένους, πλην του ιατρικού προσωπικού. Σήμερα έμειναν 460. Αν και με βάσει το νέο οργανόγραμμα, τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 70 (σε 280 από 350), μετά τις αποχωρήσεις είναι τεράστιο το πρόβλημα λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού», υπογραμμίζει ο κ. Κετικίδης.
Οπως προσθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Δημήτριο», Δημήτρης Μαυρόπουλος, «το 2012 αποχώρησαν 29 άτομα και προσλήφθηκαν μόλις 4. Το νοσοκομείο διαθέτει 175 κρεβάτια και πολλοί εργαζόμενοι κάνουν δυο νυχτέρια τη βδομάδα, παρόλο που ο νόμος προβλέπει ένα. Διαφορετικά δε βγαίνουμε. Το χειρότερο είναι ότι το 2013, λόγω των νέων μέτρων, θα υπάρξει μαζική έξοδος υπαλλήλων».
Στο «Γ. Παπανικολάου», εντείνονται τα προβλήματα λόγω αποχωρήσεων. «Μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησαν περίπου 120 άτομα, εκ των οποίων τα 50 ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά από τους εργαζομένους γενικών καθηκόντων έφυγαν οι 8 από τους 20, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά προβλήματα», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Πουργιάδης.

Αποχωρούν… ομαδικώς
Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση και στα συνδιοικούμενα νοσοκομεία «Αγιος Παύλος» και «Παναγία». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Παύλο», Δημήτρης Βαλαρούτσος, λέει στον «ΑτΚ» ότι μέσα στο 2012 αποχαιρέτησε 50 συναδέλφους, χαρίζοντάς τους από μια εικόνα του Αγίου Παύλου για να τους προστατεύει.
«Είναι μια συμβολική χειρονομία που κάνω εδώ και 15 χρόνια. Πλέον όμως αποχωρούν όλο και περισσότεροι. Τα μαντάτα δεν είναι καλά. Ως το 2016 θα φύγουν περίπου 200 εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση. Αυτό θα σημάνει αποψίλωση. Αν δεν έρθει έστω το 50% όσων αποχωρήσουν, δηλαδή 100 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Βαλαρούτσος.
Το «Παπαγεωργίου» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη από το οποίο δεν αποχωρούν εργαζόμενοι. Αυτό, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τουχτίδης, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων, συμβαίνει επειδή ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι μόλις... 35 ετών.