ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Γιατροί περισσότεροι από τους νοσηλευτές σε νοσοκομεία - Καθημερινή

Γιατροί περισσότεροι από τους νοσηλευτές σε νοσοκομεία






Γιατροί περισσότεροι από τους νοσηλευτές σε νοσοκομεία
Την άκρως ανορθολογική εικόνα, ο αριθμός των γιατρών σε πολλές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας να είναι ίσος ή και μεγαλύτερος με τον αριθμό των νοσηλευτών/τριών καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που επιβεβαιώνει το «έλλειμμα» του ΕΣΥ σε νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας γιατρός για κάθε δύο κλίνες νοσηλείας (ή 0,5 ανά κλίνη). Το ίδιο ισχύει για τους νοσηλευτές των παθολογικών κλινικών (0,52 ανά κλίνη). Την καλύτερη στελέχωση συνολικά σε γιατρούς και νοσηλευτές –χωρίς να μπαίνουν σε σύγκριση οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας– φαίνεται ότι έχουν οι καρδιολογικές και οι ψυχιατρικές κλινικές Αττικής, ενώ στις οφθαλμολογικές και τις ΩΡΛ κλινικές του ΕΣΥ οι γιατροί είναι περισσότεροι από τους νοσηλευτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης «Καταγραφή νοσοκομειακών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού της» που διεξήχθη σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, συνεργαζόμενο κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η επεξεργασία της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, o μέσος όρος των ιατρών ανά κλίνη νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι 0,49 για την επικράτεια και ο μέσος όρος των νοσηλευτών ανά κλίνη 0,62.
Το περισσότερο ιατρικό προσωπικό διαθέτουν τα νοσοκομεία της Αθήνας –1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής– με 0,57 γιατρούς ανά κλίνη κατά μέσο όρο, ενώ η σχετική αναλογία είναι 0,45 - 0,47 γιατροί ανά κλίνη στην υπόλοιπη επικράτεια. Τους περισσότερους νοσηλευτές ανά κλίνη (0,71) διαθέτουν τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο χαμηλότερος δείκτης (0,57 νοσηλευτές ανά κλίνη) καταγράφεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας.
Eκτός από τις ΜΕΘ που λόγω του αντικειμένου τους διαθέτουν περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές ανά κλίνη (1,08 και 2,92 κατά μέσο όρο αντίστοιχα σε όλη την επικράτεια), σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες η στελέχωση των κλινικών κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 0,5 γιατρούς και 0,5 νοσηλευτές ανά κλίνη. Αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής (κατά μέσο όρο 0,62 γιατροί και 0,81 νοσηλευτές ανά κλίνη), τις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (1,06 γιατροί - 1,22 νοσηλευτές/κλίνη και 0,75 γιατροί - 1,45 νοσηλευτές/κλίνη αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος της επικράτειας είναι 0,39 γιατροί και 0,76 νοσηλευτές ψυχιατρικών κλινικών ανά κλίνη), και τις οφθαλμολογικές κλινικές της Αττικής (0,85 γιατροί/κλίνη). Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ των κλινικών με τη χαμηλότερη στελέχωση είναι οι πνευμονολογικές των νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ