ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Διευκολύνσεις που παρέχονται στους εργαζόμενους φοιτητές - ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

1.     Ν 1404/83 του άρθρου 24 που αναφέρει για τη Δομή και λειτουργία των ΤΕΙ, καθιερώνεται για πρώτη φορά, η πρακτική άσκηση ως μέρος του διδακτικού έργου και ως εκ τούτου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών.

2.     ΦΕΚ 59/85 Τ.Α΄ Π.Δ. 174/85 Ασκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). εισάγεται το πλαίσιο της οργάνωσης αλλά και εποπτείας και αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα στο αναφερθέν Π.Δ.:
o    καθορίζεται η διάρκεια της πρακτικής άσκηση
o    θεσμοθετείται το περίγραμμα του προγράμματος πρακτικής άσκησης για κάθε ειδικότητα
o    θεσμοθετείται η επιτροπή πρακτικής άσκησης
o    καθιερώνεται η εποπτεία τόσο για τον φορέα απασχόλησης όσο και από το Τμήμα
o    καθορίζονται οι όροι και τα λοιπά δικαιώματα, αλλά και οι υποχρεώσεις των ασκουμένων φοιτητών
o    αναφέρεται η διαδικασία της αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης και τέλος
o    γίνεται αναφορά στο βιβλίο πρακτικής άσκησης, που τηρείται από τους ασκουμένους.
3.     Mε την υπ' αριθ. Ε5/1303/3-3-86 κοινή απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεσμοθετείται η ασφάλιση των φοιτητών και κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης πέρα από το χρόνο φοίτησης των φοιτητών των ΤΕΙ κατά το οποίο τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σύμφωνα με το Π.Δ. 174/84 (ΦΕΚ 61/τ.Α' /8-5-84) "Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη φοιτητών ΤΕΙ".
4.     Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167/τ. Α'/30-9-85) καθορίζεται ο τρόπος της αποζημίωσης των ασκουμένων φοιτητών. Ειδικότερα για το ύψος της αποζημίωσης καθώς και άλλα παρεμφερεί θέματα έχουν δοθεί διευκρινήσεις μέσω εγκυκλίων του ΥΠΕΠΘ και του Υπουργείου Εργασίας.
5.     Τέλος με το Π.Δ. υπ' αριθ. 483/13-11-84 (ΦΕΚ 173/τ.Α' /13-11-84) ορίζονται διευκολύνσεις που παρέχονται γενικά στους εργαζόμενους φοιτητές των ΤΕΙ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Θεσμικό και νομικό πλαίσιο πρακτικής άσκησης

Διευκολύνσεις που παρέχονται στους εργαζόμενους φοιτητές
Μεταξύ των διευκολύνσεων που ισχύουν γενικά για τους εργαζόμενους φοιτητές των Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με το ΠΔ 483/84 (ΦΕΚ 173/τ. Α'), περιλαμβάνονται και οι παρακάτω που αφορούν και τους φοιτητές της πρακτικής άσκησης:
1. Η χορήγηση ειδικής άδειας βραχείας απουσίας κατά τις ημέρες των εξετάσεων ή για τη συμμετοχή σε εργαστηριακές ασκήσεις ή σε κάθε άλλη περίπτωση που είναι απαραίτητη η παρουσία του φοιτητή στη Σχολή του. Ο δικαιούχος φοιτητής μπορεί να κάνει χρήση της άδειας βραχείας απουσίας μέχρι 10 φορές το χρόνο.
2. Η απαλλαγή από την νυκτερινή βάρδια για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εξεταστική περίοδος.
3. Η αλλαγή της βάρδιας όταν αυτή συμπίπτει με τις ώρες των εξετάσεων. 

4. Η υποχρεωτική τοποθέτηση του εργαζόμενου φοιτητή στο τμήμα ή τη θέση της επιχείρησης ή της υπηρεσίας που υπηρετεί η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πρακτική άσκησή του στο επάγγελμα για όσο χρόνο διαρκεί η άσκηση. 

Για την παροχή των παραπάνω διευκολύνσεων πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Να υποβάλλει αίτηση στον εργοδότη του για συγκεκριμένη διευκόλυνση ο εργαζόμενος φοιτητής στην οποία θα αναφέρει το λόγο που τη ζητά τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες και ειδικά για τις διευκολύνσεις των παραπάνω παραγράφων 2 και 3 έξι (6) ημέρες νωρίτερα.
2. Να έχει προσκομίσει ο δικαιούχος φοιτητής μαζί με την πρώτη του αίτηση για παροχή διευκόλυνσης, πιστοποιητικό σπουδών από το οποίο προκύπτει:
  • Το Τμήμα και η Σχολή που φοιτά,
  • Η ημερομηνία αρχικής εγγραφής του Η προβλεπόμενη ελάχιστη διάρκεια σπουδών
  • Το έτος ή εξάμηνο που φοιτά ο φοιτητής

3. Για την απόδειξη ότι η διευκόλυνση που χορηγήθηκε στον εργαζόμενο φοιτητή χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που χορηγήθηκε, αυτός υποχρεούται να προσκομίσει στον εργοδότη του μέσα στις πέντε (5) πρώτες εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της διευκόλυνσης, βεβαίωση της Σχολής του από την οποία να προκύπτει ότι η διευκόλυνση χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό και το χρόνο που χορηγήθηκε. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί η απουσία από την υπηρεσία του αδικαιολόγητη, εκτός και αν η μη χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης για το σκοπό και το χρόνο που χορηγήθηκε οφείλεται σε αποδεδειγμένη ανώτερη βία ή ξαφνική αναβολή των εξετάσεων ή ασκήσεων, οπότε σ' αυτή την περίπτωση χορηγείται σχετική βεβαίωση από τη Σχολή στο φοιτητή. Η ανώτερη βία και η ξαφνική αναβολή των εξετάσεων διακόπτουν αυτόματα την παραπέρα χρήση της διευκόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ