ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Το δεύτερο κύμα "μεταρρυθμίσεων" στο Δημόσιο- www.capital.gr

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε τρία βασικά επίπεδα θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημοσίου τους επόμενους δώδεκα μήνες.  Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αμέσως μετά την ένταξη και των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα της «κινητικότητας» (τέλος Μαρτίου) σύμφωνα με την σχετική μνημονιακή δέσμευση και ενώ θα επιτυγχάνεται σταδιακά ο στόχος των 15.000 απολύσεων (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) , προχωρά με βάση ένα συγκεκριμένο πλάνο στις επόμενες κινήσεις του. 


Αυτές αφορούν στον «σκληρό πυρήνα» της δεύτερης φάσης των «μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο, μετά τις μαζικές περικοπές μισθών (κατάργηση 13ου -  14ου μισθού, ενιαίο μισθολόγιο κλπ.), που δεν είναι άλλος από την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας.  Στενοί συνεργάτες του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι:

•    Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η νέου τύπου αξιολόγηση των δημοσίου υπαλλήλων, ο οποίος θα προβλέπει επιμερισμό ποσοστών. 

•    Αμέσως μετά, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου, θα τεθεί ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο με συμμετοχή στα σώματα αξιολογητών και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

•    Μέχρι τέλη Απριλίου θα έχουν σταλεί προς έγκριση τα νέα οργανογράμματα του δημοσίου.

•    Μετά το Σεπτέμβριο παρουσιάζεται ο «μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας» για να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015.

1.    Σε τελική φάση η «διαθεσιμότητα» . Ξεκινούν οι απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Έρχεται «μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας»

Σήμερα έληξε η οχτάμηνη διαθεσιμότητα 1971 σχολικών φυλάκων. Οι 526 θα προσληφθούν σε θέσεις βοηθών νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία όλης της χώρας και οι υπόλοιποι 1445 θα απολυθούν. Είναι για πρώτη φορά από το 1911 οπότε θεσπίστηκε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που απολύεται ένας από αυτούς.  Από τους 1800 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα απολυθούν 212, ενώ οι 50 οδηγοί του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Από περίπου 3000 δημοτικούς αστυνομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι 2635 μετακινούνται σε άλλη θέση στο δημόσιο, κυρίως σε αστυνομικά τμήματα. Μ΄ άλλα λόγια από την «κινητικότητα» προκύπτουν ήδη 1657 απολύσεις, ενώ άλλες 2619 απολύσεις θα προκύψουν από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που δεν δήλωσαν συμμετοχή στο διάδοχο του, το ΠΕΔΥ. Μ΄άλλα λόγια έως τώρα φαίνεται πως προκύπτουν 4376 απολύσεις από την «κινητικότητα», ενώ μαζί με τις 3700 περίπου απολύσεις που έγιναν το 2013 (πχ εργαζόμενοι ΕΡΤ), θα ξεπεράσουν σύντομα τις 8076. Ο στόχος είναι  στόχου 15.000 μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2014. 

Μένουν, δηλαδή άλλες σχεδόν 7000 απολύσεις, που σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προκύψουν από τους επίορκους, όσους προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά (προχθές ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε εγκύκλιο με στόχο την επιτάχυνση του ελέγχου τους), όσους έγιναν παράνομα συμβασιούχοι αορίστου χρόνου από ορισμένου και όσους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απολυθούν  μετά την κατάργηση – συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου (κυρίως των Υπουργείων Υποδομών και Εσωτερικών). Συνολικά έως σήμερα έχουν ενταχθεί 21.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην «κινητικότητα», ενώ αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 4000 στα πλαίσια του προγράμματος της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» και, έτσι, να επιτευχθεί 100% ο στόχος των 25.000. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνήθηκε, κατά την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα (Τρίτη 19 Μάρτη) να δεχτεί οποιοδήποτε νέο ποσοτικοποιημένο και χρονικά προσδιορισμένο στόχο για παραπέρα «κινητικότητα» και απολύσεις. Αντ’ αυτού κορυφαίο στέλεχος του ανέφερε στο Capital  πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα παρουσιαστεί ο «Μόνιμος Μηχανισμός Κινητικότητας» στο Δημόσιο , ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο του 2015, ο οποίος θα είναι σε θέση ανακατανείμει συνολικά το εργατικό δυναμικό του στενού δημοσίου. Στόχος του Υπουργείο η δημιουργία μία «εσωτερική αγορά εργασίας» στο δημόσιο.

3.    Αξιολόγηση με επιμερισμό ποσοστών.  Το 15% δημοσίων υπαλλήλων  θα πάρει κάτω από τη βάση και θα περάσει από συνέντευξη με τον προϊστάμενο του.

Η  νέου τύπου αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου θα βαθμολόγηση θα προκύψει ως εξής:
 Με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25 % των υπαλλήλων.
 Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.
 Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων.

Το 15% των υπαλλήλων που πάρει βαθμό «κάτω από τη βάση» θα περνά από συνέντευξη, στην οποία θα προτείνονται μέτρα βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επ ουδενί δεν σχετίζεται με την «κινητικότητα».

Ο επιμερισμός των ποσοστών αξιολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας. Για τον επιμερισμό αυτό λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως  η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων,  οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής,  η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

Να σημειωθεί πως τα νέα οργανογράμματα του δημοσίου είναι σχεδόν έτοιμα, σύμφωνα με πηγές του Capital στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέχρι τέλος Απριλίου θα πάνε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

3.    Αλλάζει άρδην ο τρόπος  επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Στελέχη και του ιδιωτικού τομέα θα εμπλακούν στην αξιολόγηση τους.

Σύμφωνα μ ε το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το νέο σύστημα που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση γύρω στα μέσα Απριλίου εισάγονται για πρώτη φορά αξιοκρατικά εργαλεία για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής πολλές φορές επιλογής. 

Για να προχωρήσει στο νέο αυτό σύστημα, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, σε συνεργασία και με την Task Force, αρχικά μελέτησε τις πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά). Κατόπιν προσάρμοσε τις πρακτικές αυτές στις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτές προκύπτουν από τον εξορθολογισμό των δομών και τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας.

Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος, λένε από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί η κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) που αποτελούσε το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και η ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, το εν λόγω ν/σ θα προβλέπει την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης λένε πως ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ. 

Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το λεγόμενο κεντρικό κράτος. Για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης  με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν να έχουν όλους τους νέους Γενικούς Διευθυντές επιλεγμένους από το νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2014 ή το αργότερο τις αρχές του 2015, ενώ ένα χρόνο μετά θα ακολουθήσουν και όλοι οι νέοι Διευθυντές και Τμηματάρχες. 

Στόχος είναι εντός των 18 προσεχών μηνών να έχουν αναδειχθεί 81 γενικοί διευθυντές, 383 διευθυντές και 1.384 τμηματάρχες.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ