ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

24/06/2014 Η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΛΑΡΙΣΑ))

Ανοιχτή επιστολή προς τους Θεσσαλούς με την οποία περιγράφουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας εξέδωσαν σήμερα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι Ενώσεις των Γιατρών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.
Με την επιστολή καλούν τους Θεσσαλούς σε κοινό μέτωπο  για να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, να χρηματοδοτηθεί η υγεία, να υπάρχει ασφαλής εφημέρευση, να πληρώνονται οι γιατροί για το έργο τους, να πάψουν οι απειλές και η ποινικοποίηση.
Αναλυτικά στην επιστολή τους οι συνδικαλιστικοί φορείς των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρουν:


«Αγαπητή/ε συμπολίτη
Πριν σκεφτείς να στείλεις αυτή την ανακοίνωση αδιάβαστη στον πλησιέστερο κάλαθο αχρήστων σκέψου:
- Ξέρεις εάν και πότε μπορεί να χρειαστείς ένα Νοσοκομείο ή ένα γιατρό;
- Ξέρεις αν την ώρα της ανάγκης θα μπορέσεις να βρεις ένα Νοσοκομείο ανοιχτό κι έναν γιατρό διαθέσιμο;
Είμαστε σίγουροι πως ακόμα κι αν γνωρίζεις κάποια πράγματα, θέλεις να ενημερωθείς έγκυρα γιατί τα Νοσοκομεία λειτουργούν σήμερα με χιλιάδες προβλήματα, γιατί οι ασθενείς περιμένουν μήνες ολόκληρους για ένα ραντεβού ή μια θεραπεία και γιατί οι γιατροί αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους.


Γι αυτό το λόγο οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας από κοινού με την Ομοσπονδία μας αποφασίσαμε να σου πούμε λιτά και περιεκτικά ποιά είναι η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ώστε να είσαι ενημερωμένος και να απαιτείς τα δικαίωμά σου στην υγεία, η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που οφείλει το κράτος να παρέχει δωρεάν και χωρίς καμιά διάκριση σ΄ εσένα και σε κάθε άνθρωπο που ζει σ΄ αυτή τη χώρα. Το κάνει όμως;

Εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού στη χώρα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 4000 κι έχουν φύγει στην ξενιτιά άλλοι 10.000 γιατροί. Τα Τμήματα των Νοσοκομείων ερήμωσαν, οι εφημερίες είναι αδύνατο να καλυφθούν, τα ραντεβού κλείνονται μετά από 6- 8 μήνες, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές και 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν επίσης κλειστά από έλλειψη προσωπικού.
Κάθε χρόνο δίνουν όλο και λιγότερα κονδύλια στην υγεία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αγοραστούν υλικά, να πληρωθεί το προσωπικό, να επισκευαστούν τα μηχανήματα. Για παράδειγμα το 2014 δόθηκαν 500 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2013, το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες χρονιές εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας.
Διαλύουν την εφημέρευση των Νοσοκομείων, η οποία είναι η μόνη καταφυγή των ανθρώπων την ώρα του επείγοντος. Στην εφημερία σώζονται ζωές, αυτοί όμως τη θεωρούν περιττή δαπάνη, περικόπτοντας τον αριθμό των εφημερευόντων και αφήνοντας απλήρωτους γιατρούς που εργάστηκαν ξενυχτώντας. Μάλιστα οι διορισμένοι Διοικητές αποθρασύνθηκαν σε τέτοιο σημείο, ώστε έφτασαν να κάνουν μηνύσεις στους γιατρούς που διεκδικούν τις απλήρωτες για 18 μήνες εφημερίες τους!
Ισχυρίζονται πως περικόπτουν τις δαπάνες επειδή στο παρελθόν υπήρχε σπατάλη και διαφθορά. Εμείς έχουμε καταγγείλει πως η διαφθορά στην υγεία αποτελεί κοινωνικό έγκλημα, λέμε όμως πως η λιτότητα και οι αλόγιστες περικοπές αποτελούν επίσης έγκλημα κατά της κοινωνίας.

Αγαπητή/ε συμπολίτη
Αυτή η πολιτική που διαλύει την υγεία και απλώνει τον πόνο και το θάνατο είναι η ίδια που έχει γεμίσει τη χώρα με άνεργους και ανασφάλιστους, η ίδια που πετά τους νέους στο περιθώριο και τους συνταξιούχους στην περιφρόνηση. Είναι η ίδια που τσακίζει τους επαγγελματίες, κλείνει χιλιάδες μαγαζιά και οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στην αυτοκτονία.
Δεν πάει άλλο. Πρέπει να την αλλάξουμε!

Η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία
1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχει στο Νοσοκομείο Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ : μόνον 1 ειδικός, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 1 ειδικός ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί
ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ: μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος

2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Με τις ελλείψεις του ΠΕΔΥ σημαντικές οι επιπτώσεις στον παιδικό πληθυσμό της Δυτικής Θεσσαλίας. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος. ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: μόνον 2 γιατροί με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ : Ένας. Η αναμενόμενη δημιουργία ειδικού  ανοιχτού τμήματος έχει  μνημονιακά απολεσθεί.
Η στοχευμένη έλλειψη τμημάτων όπως πνευμονολογικού, γαστρεντερολογικού, ογκολογικού δημιουργεί  προβλήματα μετακίνησης - ταλαιπωρίας των ασθενών και υπερφόρτωση στην λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ η Ιατρική υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του ακτινολογικού τμήματος

3. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί.
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ: μόνον 1 Αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: από 16 ειδικούς στον Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ: από 6 ειδικούς έμεινε 1, ΩΡΛ: από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγουν οι 2 επικουρικοί. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ : από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγει 1 επικουρικός. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ : από 4 ειδικούς έμειναν 2. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 επικουρικοί, φεύγει ο 1 ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν υπάρχουν: Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΩΡΛ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ, ΑΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ( σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις και στα αντίστοιχα Τμήματα των άλλων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας )».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ