ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - «Mάστιγα» τα ρουσφέτια στα νοσοκομεία - http://www.imerisia.gr/

Της Ελένης Πετροπούλου
«Mάστιγα» τα ρουσφέτια στα νοσοκομεία  «Διαύγεια» στις μετακινήσεις και αποσπάσεις στον χώρο της Υγείας καθιερώνει άμεσα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βάλει «φρένο» στις ρουσφετολογικές μετακινήσεις και στις εξυπηρετήσεις ημετέρων. Πλέον, οι μετακινήσεις προσωπικού στο ΕΣΥ και σε όλες τις μονάδες Υγείας θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να μετακινηθεί από μία δομή σε κάποια άλλη, θα καταθέτει ηλεκτρονικά το αίτημά του, το οποίο αυτόματα θα αξιολογείται. Στην ψηφιακή πλατφόρμα θα εμφανίζονται όλες οι κενές θέσεις των νοσοκομείων και δομών υγείας σε όλη τη χώρα. Αν ο ενδιαφερόμενος αιτηθεί μετακίνησή του σε θέση που είναι κενή, τότε κατά προτεραιότητα θα εγκρίνεται η αίτηση, υπό την προϋπόθεση
ότι δεν προκαλείται δυσλειτουργία στη δομή που υπηρετεί. Σε περίπτωση που η μετακίνηση αφορά σε δομή όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη κενή θέση, τότε το αίτημα θα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να «ανοίξει» η θέση.
Το Σχέδιο για την εφαρμογή διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος, επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το καλοκαίρι. Στόχος του υπουργού είναι να σταματήσουν τα ρουσφέτια στις μετακινήσεις προσωπικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν σοβαρά κενά στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Αιτήματα
Ήδη στο γραφείο του έχει συγκροτηθεί ομάδα η οποία συλλέγει τα αιτήματα μετακίνησης ώστε να αξιολογηθούν άμεσα και να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία «στενάζουν» και οι προσλήψεις γίνονται με το «σταγονόμετρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικούς συστήματος θα προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (συνδικαλιστικούς, υγειονομικούς κ.ά.).
Οι ρουσφετολογικές μετακινήσεις πάντως απασχολούν και τους ίδιους του εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Πριν από λίγες ημέρες, εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κατήγγειλαν στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι τον Ιανουάριο -μέσα στην προεκλογική περίοδο- αποσπάστηκαν για δύο χρόνια πέντε υπάλληλοι του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας «για ψηφοθηρικούς λόγους» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Καταγγελίες 
Το ίδιο διάστημα, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς κατήγγειλε τη διοίκηση ότι παρά τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, την ίδια στιγμή διευθετούνται ρουσφετολογικές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού εκτός νοσοκομείου Κεφαλλονιάς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι αδιαφορώντας για την κατάρρευση του νοσοκομείου και της υγείας των πολιτών.
Τον περασμένο Νοέμβριο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου είχαν καταγγείλει ρουσφετολογικές μετακινήσεις νοσηλευτών, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Είχαν υποστηρίξει μάλιστα ότι οι μετακινήσεις γίνονται παρά την υποστελέχωση των κλινικών και του ιδρύματος.
Αλλά και η ΕΙΝΑΠ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρέμβει καταγγέλλοντας τις ρουσφετολογικές πρακτικές των Διοικητών ΥΠε «οι οποίοι πέρα από κάθε λογική πραγματικών ιατρικών αναγκών στα νοσοκομεία ευθύνης τους, και χωρίς καμία εισήγηση από τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων, μετακινούν και αποσπούν αυθαίρετα χωρίς κανέναν προγραμματισμό ιατρικό προσωπικό κατόπιν απλής αίτησης των ενδιαφερομένων».
Η ΕΙΝΑΠ έχει καταγγείλει επίσης ότι «παρατηρούνται και περιπτώσεις καταναγκαστικών «δυσμενών» μεταθέσεων γιατρών για την κάλυψη αναγκών, λόγω της αναστολής προσλήψεων. Έτσι, αντικειμενικά, Διοικητές ΥΠε χωρίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε δύο κατηγορίες: Από τη μια οι λίγοι ευνοούμενοι που τυγχάνουν σκανδαλωδώς ευνοϊκής μεταχείρισης και από την άλλη οι πολλοί, που ανά πάσα στιγμή μπορεί ξαφνικά να βρεθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, επειδή η τρόικα έχει επιβάλει απαγόρευση προσλήψεων».
Ανανέωση των τρίμηνων μετακινήσεων που λήγουν
Για την ενίσχυση των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικών παθολόγων ιατρών
Στην άμεση ανανέωση των τρίμηνων μετακινήσεων που λήγουν και εν συνεχεία στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των μετατάξεων που εκκρεμούν, θα προχωρήσει του υπουργείο Υγείας -όπως αποκάλυψε ο κ. Ξανθός σε αντιπροσωπεία εργαζομένων Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Αμ. Φλένινγκ και Παίδων Πεντέλης. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα γίνει σ' όσους εργαζόμενους μετακινήθηκαν λόγω διαθεσιμότητας και επιθυμούν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο που εργάζονταν.
Για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικών παθολόγων ιατρών, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η παράταση θητείας του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού έως τέλος του χρόνου. Προωθείται, επίσης, άμεσα νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά της «κυλιόμενης» λίστας επικουρικών ανά Υγειονομική Περιφέρεια και ειδικότητα, ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες χωρίς τις σημερινές πολύμηνες καθυστερήσεις.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέα χωροταξική κατανομή του προσωπικού - μέσω χάρτη υγείας - για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα ο κ. Ξανθός έχει δεσμευτεί ότι οι αλλαγές θα γίνουν χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Εκτός τα παραπάνω, το υπουργείο Υγείας διεκδικεί μεγάλο μέρος από τις προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για το δημόσιο (11.500) να αφορούν την υγεία. Ουσιαστικά, από τις 11.500, απομένουν περίπου 8.000 - αν αφαιρέσουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Όμως και από την επιστροφή των απολυμένων ένα μέρος θα επιστρέψει στα νοσοκομεία ως διοικητικοί ή άλλοι υπάλληλοι.
Εγκεκριμένες προσλήψεις
Στο μεταξύ «τρέχουν» ήδη εγκεκριμένες προσλήψεις που ξεπερνούν τις 1000 θέσεις. Από αυτές οι 706 θέσεις αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα ολοκληρωθούν σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη διευκόλυνση μετακινήσεων από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία και αντίστροφα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113479967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ