ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

http://www.efsyn.gr/-«Αυτή η αξιολόγηση είναι ανθρωποφαγία» Μελέτη του ΔΕΕ εντοπίζει πλήρη απουσία διοικητικών στόχων στο μέτρο του υπουργείου και αναζητά την κρυφή ατζέντα.

Μελέτη του ΔΕΕ εντοπίζει πλήρη απουσία διοικητικών στόχων στο μέτρο του υπουργείου και αναζητά την κρυφή ατζέντα
Του Στέργιου Ζιαμπάκα                          Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη ΕΔΩ
Την «συγκριτική αξιολόγηση» αποδόμησε πλήρως σε μελέτη του το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Τα συμπεράσματα παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΔΕΕ Κώστας Παπαδημητρίου και η γενική γραμματέας Ζωή Πεντότη, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου EUROKINISSI
Την «συγκριτική αξιολόγηση» αποδόμησε πλήρως σε μελέτη του το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Τα συμπεράσματα παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΔΕΕ Κώστας Παπαδημητρίου και η γενική γραμματέας Ζωή Πεντότη, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου
EUROKINISSI
Την τεχνοκρατική αποδόμηση του συστήματος της «συγκριτικής αξιολόγησης» δημοσίων υπαλλήλων στοιχειοθετεί μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ), η οποία παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συνδικαλιστές και τεχνοκράτες διέλυσαν τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης γύρω από το προωθούμενο σύστημα, ενώ περαιτέρω παρουσίασαν την «κρυφή – φανερή» ατζέντα που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω των διατάξεων του νόμου 4250/2014.
Τα συμπεράσματα
«Ο νόμος δεν έχει κανέναν προφανή διοικητικό στόχο», αναφέρει  μελέτη στα
συμπεράσματά της και καταλήγει ότι η εμφανής προχειρότητα της μεταρρύθμισης «δημιουργεί μοιραία την υποψία ότι ο μόνος σκοπός του νόμου είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος διά της σταδιακής απομάκρυνσης των “κακών” δημοσίων υπαλλήλων (ήτοι του ποσοστού 15%), παραβλέποντας το είδος και την ποιότητα των απωλειών». Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, με ηχηρό τρόπο η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» θα οδηγήσει εν τέλει στην κατασκευή μιας ακόμη «δεξαμενής» υπαλλήλων προς απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό 15% αναλογεί σε έναν αριθμό περίπου 85.000 υπαλλήλων.

Περαιτέρω, η μελέτη επιβεβαιώνει την άποψη ότι η εφαρμογή της στυγνής ποσόστωσης θα εισαγάγει στη δημόσια διοίκηση ένα κλίμα ανθρωποφαγίας: «Η συγκριτική αξιολόγηση των υπαλλήλων πρόκειται να διενεργηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής καθορισμός στόχων και σαφής αποτύπωση αντικειμενικών δεικτών απόδοσης. Η κατάσταση αυτή, εκτός της δυσφορίας που θα προκαλέσει στους εργαζομένους λόγω των φαινομένων αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας που αναμένεται να παρουσιαστούν, θα οδηγήσει στην υπονόμευση της ομαδικής εργασίας προωθώντας τον στείρο ανταγωνισμό και τον ατομικισμό. (…) Η εφαρμογή του Ν. 4250/2014 ενδέχεται να επιφέρει ιδιαίτερα σημαντικές διοικητικές στρεβλώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι πλέον θα έχουν ξεκάθαρο συμφέρον από την επαγγελματική αποτυχία των συναδέλφων τους εφόσον η επαγγελματική τους πρόοδος θα συσχετίζεται με την απόδοση των συναδέλφων τους», περιγράφει η μελέτη.

Ακόμη, το κείμενο επισημαίνει ότι η αυθαιρεσία στην αξιολόγηση ενισχύεται περισσότερο λόγω της μείωσης των αξιολογητών από δύο σε έναν, «καθιστώντας τον ιεραρχικά άμεσο προϊστάμενο σε απόλυτο κριτή της σταδιοδρομίας των υφισταμένων του» και προσδίδοντάς του «διοικητικές υπερεξουσίες». Οπως τόνισε η γενική γραμματέας του ΔΕΕ, Ζωή Πεντότη, «οδηγούμαστε σε υποκειμενική αυθαιρεσία, που θα δημιουργήσει προβλήματα στις υπηρεσίες και θα έχει συνέπεια στην απόδοση των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα τιμωρητικό σύστημα, που δεν ενέχει κίνητρα απόδοσης», τόνισε. Επιπλέον, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τη γενική παραδοχή, βάσει της οποίας στόχος της αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα και ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται σε σχέση με την αποδοτικότητα της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Παπαδημητρίου, διερωτήθηκε για τη μεταβατική ισχύ της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία κατά τον ίδιο επιβεβαιώνει τον πρόχειρο τρόπο κατάρτισης του συστήματος. Πρόσθεσε δε ότι «αξιολόγηση σημαίνει κρίση, ελεύθερη βούληση και δεν νοείται αξιολόγηση διά της βίας». Προφανείς οι αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη και της προσπάθειάς του να εφαρμόσει την «αξιολόγηση» υπό την απειλή πειθαρχικών μέτρων.

Στις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων, αιρετών, υπηρεσιακών στελεχών απέναντι στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014, προστίθενται πλέον και αυτές των τεχνοκρατών. Ωστόσο, η επιμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εφαρμοστεί το πλαίσιο είναι, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, με την εφαρμογή της «αξιολόγησης» επιχειρείται επίσης η αφαίρεση ενός βασικού επιχειρήματος δικαίωσης υπαλλήλων που προσέφευγαν στα δικαστήρια μετά την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ενας από τους λόγους δικαίωσής τους ήταν ότι δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των ιδίων ή της θέσης τους, πριν οδηγηθούν στο απαράδεκτο καθεστώς. Οπως σημείωσε, το επιχείρημα αυτό αποπειράται να απαλείψει το υπουργείο μέσω της «αξιολόγησης». Περαιτέρω, ο κ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί ατύπως προς τις γενικές διευθύνσεις των υπουργείων την άποψη να ενταχθούν στο 15% κατά προτίμηση οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, η άποψη αυτή έχει διατυπωθεί δημοσίως κατά τη διάρκεια σεμιναρίων που έγιναν για την εφαρμογή του νόμου περί αξιολόγησης. Ο κ. Μπαλασόπουλος επανέλαβε επίσης ότι ο ν.4250/2014 δεν αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά επιχειρείται να επεκταθεί και σε αυτόν τον τομέα μέσω εγκυκλίων. Τέλος, υπενθύμισε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι εργατοτεχνίτες. «Με την «αξιολόγηση» έρχεται ένα χτύπημα σε αυτούς τους τομείς και η εκχώρησή τους σε εργολαβικά συμφέροντα», υπογράμμισε.

Προτάσεις

H μελέτη συμπληρώνεται με προτάσεις για ένα πραγματικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα αναδεικνύει την απόδοση των υπαλλήλων, αλλά θα λειτουργεί και παρακινητικά γι’ αυτούς ώστε να συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης τόσο των ιδίων όσο και των υπηρεσιών τους. Οι κατευθύνσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν πρόκειται για τις κεντρικές υπηρεσίες ή για τις αυτοδιοικητικές, όπου η αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να συναρτάται με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που οφείλουν νασυντάσσουν και (προπάντων) να υλοποιούν οι ΟΤΑ. (Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη στον σύνδεσμο: http://www.efsyn.gr/?p=218027)

……………………………………………………………………………………………………………………….

«Ο Μητσοτάκης να μας φέρει στοιχεία της “θεωρίας του περί αρίστων”»

Οι αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν περιορίστηκαν μόνο στο σύστημα της «αξιολόγησης», αλλά και στη θεωρία που επιχείρησε να εμφανίσει, ότι με το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα. Ο πρόεδρος του ΔΕΕ, Κώστας Παπαδημητρίου, είπε ότι σε συνάντηση που είχε προ ημερών με την ηγεσία του υπουργείου, ζητήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη να παραθέσει τα στοιχεία στα οποία βασίζει τη «θεωρία περί αρίστων», τουλάχιστον στο υπουργείο όπου προΐσταται. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του ΔΕΕ συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Επιμελητήριο απευθύνθηκε σχετικά και στις Διευθύνσεις Προσωπικού 6-7 λοιπών υπουργείων, ρωτώντας εάν έχει ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παραδώσουν κάποιον «κατάλογο αρίστων». Του απάντησαν ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Η μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παραδόθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνάντησής του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η απάντησή του υπουργού; «Επίθεση συκοφάντησης και εσκεμμένης παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά την αντίδραση των εργαζομένων στον επανέλεγχο συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. Απέναντι στις κατηγορίες που έχουν δεχθεί υπάλληλοι του δημοσίου τομέα ότι «δεν θέλουν την αξιολόγηση», ο κ. Μπαλασόπουλος ξεκαθάρισε: «Θέλουμε μια πραγματική αξιολόγηση που θα στοχεύει στην αναβάθμιση του προσωπικού και θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ