ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

«Χρυσή τομή» για την εφαρμογή της αξιολόγησης.- kathimerini.gr


ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σειρά τροποποιήσεων ως προς την εφαρμογή της αξιολόγησης, με απώτερο στόχο να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τροποποιήσεις, όπως εισάγονται από την ηγεσία του υπουργείου, δεν αναιρούν πολιτικές επιλογές, ούτε τον «πυρήνα» της διαδικασίας, ωστόσο τείνουν να «καλύψουν» τη διάσταση που υπήρξε στις απόψεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε με συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα τύχουν επεξεργασίας από το ΠΑΣΟΚ –το οποίο επιθυμεί η ποσόστωση του 15% να είναι κυμαινόμενη– και την τελική απόφαση θα λάβουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, επί του θέματος δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της επόμενης εβδομάδος και συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηδη πάντως πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διεμήνυαν ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» και βαίνει προς επίλυση.

Με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισηγείται να προστεθεί στην επίμαχη ρύθμιση η ρητή αναφορά ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

«Στόχος της αξιολόγησης είναι μόνο η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων», διαβεβαίωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, εξ ου και ο αξιολογητής θα πρέπει να προτείνει μέτρα βελτίωσης για όσους υπαλλήλους αξιολογηθούν δυσμενώς και καταταχθούν στο 15%. Ως τέτοια μέτρα προτείνονται η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, η επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από δημόσιες δομές, η ατομική καλλιέργεια, ορισμένες δεξιότητες, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας, εκούσια μετακίνηση εντός υπηρεσίας κ.ά.

Επιμερισμός ποσοστών

Επίσης, εξετάζεται να δοθεί διακριτική ευχέρεια στους γενικούς διευθυντές να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Ως προς τις πειθαρχικές κυρώσεις που βαρύνουν όσους υπαλλήλους δεν αξιολογηθούν, το υπουργείο εισηγείται την αντικατάστασή τους με κίνητρα που θα συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική τους ανέλιξη. Για παράδειγμα η αξιολόγηση να είναι προϋπόθεση για όποιον θέλει να καταλάβει θέση ευθύνης.

Ως προς το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από το 2015, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία ενός «οίκου αξιολόγησης» που θα λειτουργήσει αυτοτελώς εντός του Συνηγόρου του Πολίτη και θα αξιολογεί τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες.

«Η μάχη δίνεται για μια αξιοπιστία που ξεπερνά λαϊκισμούς», ξεκαθάρισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία πάντως άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τη δήλωσή του για το ΕΕΤΗΔΕ. «Ηταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση για τον κ. Βενιζέλο και τον φόρο ακινήτων, όταν τότε το κόμμα του σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία γι’ αυτή τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγε προτάσεις στα “Ζάππεια”», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ